Czy wiesz, że ponad połowa miodu dostępnego w Polsce jest importowana?
Rosnąca ilość konsumentów miodu, głównie w celach zdrowotnych wzrasta z roku na rok.
Pośrednicy najczęściej importują miód z Chin i Ukrainy. Niestety wraz ze wzrostem zapotrzebowania, nie wzrasta ilość miodu produkowanego na świecie.
Miód, będący produktem naturalnym wytwarzanym przez pszczoły miodne Apis mellifera z
zebranego przez nie nektaru kwiatów lub ze spadzi, ze względu na bogate walory smakowe
oraz działanie wzmacniające i odżywcze na organizm ludzki, od wieków zajmuje szczególne
miejsce w diecie ludzi. Choć nie jest lekiem, może mieć zastosowanie wspomagające profilaktykę wielu chorób, jak i wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie. Jest on też źródłem wielu cennych składników energetycznych, budulcowych i regulujących.
Skład chemiczny cechuje się największą ilością monosacharydów, takich jak glukoza
(~34%) oraz fruktoza (~39%). W mniejszych ilościach w miodach mogą występować inne
węglowodany, w tym sacharoza, maltoza (7,3%) oraz melecytoza (miody spadziowe).
Istotnymi składnikami miodu są substancje białkowe, głównie inhibitory i enzymy.
Obecnie na polskim rynku coraz częściej obserwuje się zjawisko sprzedaży miodów
importowanych lub ich mieszanek z miodami krajowymi. Importowane miody, produkowane
na dużą skalę w Azji, Ameryce Łacińskiej czy innych regionach Europy, są tańsze od miodu
polskiego, jednak ich walory jakościowe najczęściej są gorsze od miodów krajowych.
Niedobór miodu na rynku
Na europejskim rynku największymi dostawcami miodu są pszczelarze z Polski, Niemiec i
Szwecji. Niestety nie są oni w stanie zaspokoić popytu na ten cenny produkt. Sytuacja i ceny
w branży sprawiają, że do marketów trafia miód importowany, zwłaszcza z Chin i Ukrainy.
Często miód od wschodnich producentów okazuje się częściowo lub całkowicie fałszowany.
Obecnie aż 60 proc. produktu na unijnym rynku pochodzi spoza Unii Europejskiej.
Bardzo często do Polski jak i do innych krajów trafiają mieszanki miodów z syropami
cukrowymi albo po prostu syropy cukrowe, które smakowo bardzo przypominają miód.
Niestety tu ich walory się kończą. Jednym z najprostszych rozwiązań problemu jest kupowanie miodu u regionalnych pszczelarzy. Produkują oni miód z pasją i szacunkiem do pszczół i przyrody.
Fałszowanie miodu - opłacalny proceder
Analizy ekspertów wskazują, że obecny proceder fałszowania miodu jest coraz częstszym
zjawiskiem. Sposoby fałszerstw są różne: od samej produkcji, czyli dokarmiania pszczół
sacharozą, dodawanie do gotowego produktu syropu glukozowo-fruktozowego, po tworzenie
samego syropu glukozowo-fruktozowego złudnie podobnego wyglądem i smakiem do
oryginału.
Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podkreśla, że miody
importowane na dużą skalę z Ameryki Łacińskiej i Azji lub innych regionów Europy są
zwykle dużo tańsze od wyrobów krajowych, ale też ich walory jakościowe są gorsze.
“Mamy do czynienia ze zjawiskiem fałszowania miodu na ogromną skalę. Można
zaryzykować stwierdzenie, że fałszowanie miodu jest obecnie większym biznesem niż
handel kokainą. W dodatku jest to również biznes w niewielkim stopniu przeanalizowany w porównaniu z narkotykami. Nawet jeśli mówi się w mediach o tym, że złapano fałszerzy miodu, to policja nie wyprowadza ich w kajdankach. Dlatego ten problem jest ogromny, bo na stoły trafia miód importowany, który nie spełnia żadnych norm, a ponadto spożywamy produkt, który tak naprawdę nie jest miodem”
W 2018 roku w Polsce wyprodukowano 22,3 tys. ton miodu licząc, że nadwyżka trafia na
eksport i w kraju pozostanie 10 ton, to przy sprzedaży drugich 10 ton z importu, zagraniczni
eksporterzy na podróbkach i mieszankach mogą zarobić nawet milion złotych.
Jak powinien wyglądać prawdziwy, prawidłowo i tradycyjnie wybrany miód?
AK: W taką ocenę warto zaangażować jak najwięcej zmysłów:
● wzrok – szukamy kożuszka na powierzchni
○ fałszywy miód ma jednolitą strukturę
● węch – dobry, niepodgrzewany miód „pachnie ulem” – pszczołami, woskiem i żywicą
○ fałszywy miód w zasadzie nie ma zapachu, pachnie słodyczą
● smak – dobry miód ma pełny smak i długi finisz (ze względu na zawartość żywić i olejków eterycznych)
○ fałszywy miód może mieć chemiczny posmak i, w porównaniu do tego prawdziwego, jest sensorycznie jałowy
Fałszerstwo miodu to rynek, który wraz z zapotrzebowaniem na zdrowe odżywianie
będzie rósł z roku na rok. Sposób który proponujemy to kupowanie miodu u regionalnego pszczelarza. Poza sprawdzonym produktem na stole, mamy kilka innych zalet, takich jak wspieranie regionalnej gospodarki, wspieranie polskiego pszczelarstwa czy budowanie produktu regionalnego. Naszą propozycją walki z fałszerstwem jest zakup regionalny. Zacznijmy od siebie ;)
Źródło: https://pantabletka.pl/falszywy-miod-jak-
rozpoznac/?fbclid=IwAR1IwWMJ1f7a_KC7sl90kq_VqtrUBVtaT6X3mw4xM1QUGy
FC7lMgqajQ2zo”
https://bezprawnik.pl/falszowanie-miodu/
https://www.zywnosc.com.pl/zafalszowania-w-miodach-i.../
https://swiatrolnika.info/falszowanie-miodu-coraz...
https://www.sadyogrody.pl/.../falszowanie_miodu_odbywa...
https://pantabletka.pl/falszywy-miod-jak-rozpoznac/
https://pasieka24.pl/.../compo.../tags/tag/falszowanie-miodu
Dodał: Redaktor Bartosz Janowicz
Comments